Universiteit Leiden

nl en

Tegenmacht en controlerende functie van de Kamer onder druk

De peilingen van I&O research laten een politieke aardverschuiving zien. Wat staat Nederland te wachten? Uit de peilingen blijkt een goede uitgangspositie voor Omtzigt, namelijk 31 zetels, en maar 3 voor de CDA. Andere partijen moeten zich zorgen maken. Burgers willen overduidelijk een andere politiek.

Hoeveel waarde moeten we aan de peilingen hechten?

'Peilingen zijn redelijk representatief, alleen ze zijn fluide in de tijd', zegt Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht. 'Maar zo’n opschudding zoals we nu zien, nieuwe partijen en verandering van het politieke landschap, hebben we na de eerste wereldoorlog niet vaak gezien. Dit is echt uniek.'

Technocratie

De kandidatuur van Hoekstra vindt Voermans heel bijzonder. 'Hij heeft helemaal geen achtergrond voor de nieuwe functie en hij vormt de belichaming van alle grote klachten van  het laatste Kabinet Rutte.' Technocratie neemt Voermans zelfs in de mond. 'Hij krijgt een forse positie in Brussel en laat een zieltogende partij achter.'

Veel onervarenheid

Ook signaleert Voermans dat het Kamerlidmaatschap minder aantrekkelijk wordt. ‘Je ziet het aan het aantal ervaringsjaren van Kamerleden. Tot 1989 was dat gemiddeld zeven jaar, nu is dat naar vijf jaar gegaan.’ Volgens Voermans staan daarmee de tegenmacht en controlerende functie van de Kamer onder druk: 'Allemaal vers bloed, maar veel onervarenheid. De Kamer loopt leeg in kracht.'

Kijk de Buitenhof-uitzending terug.

Foto Martijn Vonk via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.