Universiteit Leiden

nl en

Waar zitten de kansen voor de zeer ervaren politicus Pieter Omtzigt?

De nieuwe partij van Omtzigt ‘Nieuw Sociaal Contract’ richt zich op twee belangrijke thema’s: bestaanszekerheid en goed bestuur. Een kandidatenlijst is er nog niet, een inhoudelijk programma wel. Waar zitten de kansen voor de zeer ervaren politicus? Deze vraag stelde Op1 aan verschillende experts, waaronder Wim Voermans.

Concrete oplossingen

De bestuurscultuur zou volgens Omtzigt ingrijpend moeten worden gereorganiseerd.
Hij wil de Grondwet op een aantal punten herzien, maar daarnaast ook een nieuw kiesstelsel met kiesdistricten naar Deens model invoeren, zegt hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans. ‘Dit is in verkiezingstijd een risico: mensen zitten hier niet op te wachten. Maar, hij heeft het wel slim ingevuld door de verbinding tussen onze slechte bestuurscultuur en de mankementen in ons politieke systeem te leggen, en hier concrete oplossingen voor te bieden.'

Maar wat vindt Voermans nu echt van de voorstellen van Omtzigt over de bestuurscultuur? 'Als ik eerlijk ben, geloof ik niet dat als je een constitutioneel hof hebt, dat alles ineens is opgelost. Dat zorgt er niet plotseling voor dat iedereen de regels gaat volgen. Aan de andere kant: een verandering van de Kieswet, daar zit wel iets in’, aldus Voermans.

Bekijk de volledige Op1-uitzending

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.