Universiteit Leiden

nl en

Kan Frans Timmermans het best opgevolgd worden door een vrouw?

'Wie volgt Frans Timmermans op in Brussel?' luidt de kop van het artikel in het FD (Financieele Dagblad). Verschillende kandidaten passeren de revue en zijn allemaal kanshebbers. Maar een vrouwelijke kandidaat kan nog wel eens een voordeel hebben, zo denkt hoogleraar Grondslagen en praktijk van de EU, Luuk van Middelaar.

Zijn gedachte lijkt in te gaan tegen de eis die de voorzitter van de Europese Commisie, Ursula von der Leyen, stelt. 'Terwijl ze tot nu van elke lidstaat een mannelijke en een vrouwelijke kandidaat wilde met het oog op het genderevenwicht, is dat niet langer nodig.' Zo schrijft het FD

Toch gelooft Van Middelaar dat een vrouw het voordeel kan hebben: 'De genderfactor speelt nu niet, maar bij een volgende Commissie vast weer wel. Als je nu een vrouw stuurt, en die blijft, dan heb je bij de volgende Commissie een grotere kans op een zwaardere portefeuille. Zodoende kun je dit dan later verzilveren.'

Wil je meer weten over de kandidaten die het FD bespreekt? Lees het hele artikel.

Foto door Guillaume Perigois via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.