Universiteit Leiden

nl en

Helen Duffy over Abu Zubaydah, die nog altijd ten onrechte vastzit in Guantánamo Bay

Trouw schrijft in twee aangrijpende artikelen over de langdurige detentie van Abu Zubaydah in Guantánamo Bay. Zubaydah werd jarenlang gemarteld. Helen Duffy, hoogleraar internationaal recht en mensenrechten in Leiden, en ook advocaat van Zubaydah, boekte pas een belangrijke overwinning voor Zubaydah.

Zubaydah werd twintig jaar geleden in Pakistan opgepakt door de CIA, en zit nog altijd vast in Guantánamo Bay. Duffy spande namens haar cliënt, Zubaydah, een zaak aan bij de Werkgroep Willekeurige Opsluiting, een orgaan dat onder de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties valt. De Werkgroep van de VN oordeelde dat Zubaydah moet worden vrijgelaten en dat hij compensatie moet krijgen. Zijn voortdurende detentie mist 'volgens de werkgroep iedere basis, en kan op zichzelf als een vorm van marteling worden gezien, nog los van de fysieke marteling waar hij in het verleden aan onderworpen is'.

Duffy zegt in Trouw tevreden te zijn met de uitspraak, al is het niet gezegd dat de Amerikaanse regering Zubaydah nu zal vrijlaten. De uitspraak van de Werkgroep is niet juridisch afdwingbaar. Duffy: 'Het klopt dat dit geen wettelijk bindende beslissing is waarvan we zeker weten dat die wordt geïmplementeerd' (...) De regering-Biden heeft zich in principe uitgesproken voor het beëindigen van Guantánamo Bay. Deze uitspraak is een test van hoezeer ze daaraan gecommitteerd zijn.'

Meer lezen?

Lees de volledige artikelen in Trouw hier en hier (€).

Ook andere, internationale media besteedden aandacht aan de uitspraak: 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.