Universiteit Leiden

nl en

Mariëlle Bruning over wachttijden in de jeugdzorg

Hoeveel kinderen wachten op een bepaald moment op jeugdzorg? En hoelang wachten zij dan precies?

Mariëlle Bruning

Het zijn ogenschijnlijk eenvoudige vragen. Toch ontbreekt op dit moment een landelijk overzicht van vraag en aanbod in de jeugdzorg. Daardoor is er geen totaalplaatje van de wachttijden bij de tientallen zorgaanbieders in het land.

'Het is ongetwijfeld een zeer complexe operatie', zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning tegen Trouw. 'Toch vind ik het onbestaanbaar dat we begin 2023 nog steeds geen goed inzicht hebben, terwijl de wetgeving al uit 2015 dateert. Goede data zijn stap één om inzichtelijk te maken hoe het gesteld is met de kinderrechten. Eigenlijk hebben we zonder die gegevens geen idee hoe groot de crisis echt is. Soms bekruipt me het gevoel dat de overheid dat wel prima vindt. Het zou de tekortkomingen alleen maar zichtbaarder maken.'

Meer lezen?

Lees het volledige artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.