Universiteit Leiden

nl en

Mariëlle Bruning in Trouw: 'Uithuisplaatsing altijd schadelijk'

Nederland is in Europa een middenmoter als het gaat om uithuisplaatsingen. Vaak zijn de gevolgen van zo'n uithuisplaatsing desastreus, zegt Mariëlle Bruning.

Mariëlle Bruning

Het lijkt erop dat we voor plaatsingen in een pleeggezin of residentiële jeugdinstelling geen koploper zijn in Europa, zegt Bruning in Trouw in een bijlage over SOS Kinderdorpen. 'Maar vergeleken met andere landen zijn we ook niet terughoudend. Bij uithuisplaatsingen gaat het om plaatsingen via de kinderrechter en vrijwillige plaatsingen, al ervaren sommige ouders 'vrijwillig' als noodgedwongen. Zij hebben het gevoel dat ze moeten instemmen met een uithuisplaatsing, omdat de hulpverleners anders bij de Raad voor de Kinderbescherming en de kinderrechter aankloppen.'

Voor kinderen die niet bij hun ouders opgroeien en ook van hun broers en zussen worden gescheiden zijn de gevolgen vaak desastreus, zegt Bruning. 'Laatst zag ik een zaak waarin een kind maandelijks een uur contact heeft met haar moeder. Haar zusje, dat op een ander adres woont, ziet ze niet. Dat is geen uitzondering. Ongelooflijk, want contact met hun familie is het allerbelangrijkst voor kinderen die niet meer thuis wonen. Dat contact kan ingewikkeld zijn en moeilijk te organiseren, maar dat is geen excuus om er dan maar van af te zien, waardoor de relatie op den duur verwatert en de kans op terugkeer naar huis nog kleiner wordt.'

Het artikel over uithuisplaatsingen verscheen in Trouw in een bijlage over SOS Kinderdorpen ter ere van Wereld Familiedag. Lees het artikel hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.