Universiteit Leiden

nl en

Henk te Velde op NU.nl over inclusieve Dodenherdenking

De laatste jaren wordt de roep om een inclusieve Dodenherdenking luider. Niet alleen Nederlandse oorlogsslachtoffers, ook de koloniale geschiedenis zou moeten worden herdacht op 4 mei. Hoogleraar Henk te Velde duidt deze ontwikkeling op NU.nl.

Volgens Te Velde verschuift de nadruk van Dodenherdenking al een tijdje, van gesneuvelde soldaten en verzetsstrijders naar een bredere groep slachtoffers. ‘Toen eenmaal een verschuiving in het herdenken optrad, kwamen ook de discussies: wat moet aan de orde komen?’ zegt hij. ‘Wie zijn de slachtoffers? Dan is het ook niet zo gek om te denken dat we méér slachtoffers moeten herdenken.’

Meer weten?

Het hele artikel is te lezen op NU.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.