Universiteit Leiden

nl en

Boek

De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag

Hoe kreeg de politieke cultuur in Vlaanderen en Nederland vorm? Waar liggen de onderlinge verschillen? En hoe gaan beide gebieden daarmee om? Dat lees je in De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag, een nieuwe uitgave van Ons Erfdeel vzw.

Auteur
Marnix Beyen, Henk Te Velde, Judith Pollmann
Datum
15 april 2021
Links
de lage landen

Sinds de middeleeuwen heeft het deltagebied aan de Noordzee een gedeelde naam: de Lage Landen. Ze waren het slagveld voor alle grote Europese oorlogen, ze waren al vroeg vermaard om hun bloeiende handelseconomieën, maar een staatkundige eenheid heeft er nooit willen beklijven.

In deze nieuwe blik op de rijke politieke geschiedenis van deze gebieden, blijkt dat de politieke culturen van Nederland en België teruggaan op een gedeelde traditie, waarin enerzijds de eigenheid wordt verdedigd en anderzijds moet worden samengewerkt. Hoe er in de afgelopen zes eeuwen verschillende oplossingen groeiden voor die samenwerking, is wat dit boek onderzoekt. Het Noorden is vooral gericht op gezag en goed bestuur, en zoekt nog altijd door overleg naar consensus. Het Zuiden functioneert door oppositie en conflict, en vindt vanuit verdeeldheid het compromis. Deze dynamieken verklaren een fundamenteel andere verhouding tot hun overheden.

De Lage Landen. Een geschiedenis voor vandaag voert de lezer door zes eeuwen van onze geschiedenis met nadruk op de veranderende structuren en hun gevolgen op vandaag. Historici Henk te Velde, Judith Pollmann en Marnix Beyen zijn de deskundige gidsen. Zij presenteren het in een aantrekkelijk verhaal, een afgewogen stijl en een compacte vorm. Het resultaat van hun samenwerking is een onmisbare eigentijdse benadering van wat ver teruggaat en nog altijd doorleeft.

Deze publicatie is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Ten Hagen Fonds.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.