Universiteit Leiden

nl en

Boek

Land van redenaars en debat. Politieke welsprekendheid en discussiecultuur in Nederland van 1800 tot nu

Dit is het eerste boek over de geschiedenis van politieke redenaars en debat in Nederland, vanaf het eerste Nederlandse parlement uit 1796, tot de coronacrisis en de slavernijexcuses van de laatste jaren.

Auteur
Henk Te Velde
Datum
15 mei 2025
Links
Uitgeverij Prometheus

Van Frans Timmermans en Joop den Uyl tot koningin Wilhelmina, Cleveringa, Colijn, Kuyper en Domela Nieuwenhuis zijn er bekende speeches overgeleverd. Van Mark Rutte tot Thorbecke waren er heel goede of heel handige debaters. Maar er is weinig over geschreven. De rustige speeches van premiers en politieke bestuurders bepalen de herinnering, maar het beroep op emoties en moreel besef van veel sprekers overtrof clichés over preektoon en domineesretoriek.

Dit is het eerste boek over de geschiedenis van politieke redenaars en debat in Nederland, vanaf het eerste Nederlandse parlement uit 1796, tot de coronacrisis en de slavernijexcuses van de laatste jaren. Wie de politiek wil begrijpen, kan niet om het gebruik van de woorden heen. Hoe spraken bestuurders, met welke taal probeerden nieuwkomers de weg naar de politiek te vinden? Hier klinken hun woorden.

Henk te Velde is hoogleraar Nederlandse geschiedenis in Leiden. Hij schreef over de politieke cultuur in Nederland en West-Europa boeken als Stijlen van leiderschap, Van regentenmentaliteit tot populisme en Sprekende politiek. Dit boek is het resultaat van een jarenlange vertrouwdheid met de geschiedenis van politiek in Nederland.

(Tekst via uitgever)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.