Universiteit Leiden

nl en

Burgers in rechtszaal vrijwel kansloos tegen UWV

In Nederland bepaalt het UWV wie recht heeft op steun vanuit de overheid, en doet dat met een steeds strengere bril. Precies zoals kabinet na kabinet het de afgelopen twintig jaar voor ogen had: het hoge aantal arbeidsongeschikten moest omlaag.

Tom Barkhuysen

Maar waar kunnen mensen naartoe die menen dat het UWV ten onrechte zo streng is geweest? Vrijwel nergens, zo blijkt uit onderzoek van Platform Investico. Burgers die het niet eens zijn met een beslissing van het UWV kunnen naar de rechter om daar hun gelijk te halen, maar in de praktijk blijken ze in de rechtszaal alsnog vrijwel kansloos. 

Als de uitvoeringsorganisatie strenge regels hanteert, is het des te belangrijker dat een onpartijdige scheidsrechter toezicht houdt. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht en Stibbe-advocaat Tom Barkhuysen stelt wanneer mensen in zaken tegen het UWV geen eigen deskundige kunnen betalen, er ‘geen sprake kan zijn van een eerlijk proces’. Dat de bestuursrechter er dan van uitgaat dat het besluit van het UWV op goede gronden is genomen, ‘veroorzaakt de nodige problemen', zegt Barkhuysen. 'De rechter moet veel meer doorvragen naar beide kanten. 'Als rechter moet je proberen de inhoud van de zaak te doorgronden. Als je dat niet kunt – rechters zijn ook geen artsen – dan moet je een eigen deskundige inschakelen, zeker wanneer de betrokkene daar zelf niet toe in staat is.' 

Er gaat pas echt iets veranderen als de bestuursrechter daadwerkelijk aan waarheidsvinding doet en het oordeel van overheidsinstanties en hun deskundigen niet bij voorbaat als juist beschouwt, zegt Barkhuysen. 'Ook de opstelling van de de Belastingdienst in de toeslagenaffaire laat de noodzaak daarvan zien: zelfs die kan niet altijd op haar woord worden geloofd.'

Lees het gehele artikel op de website van Platform Investico.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.