Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in De Jurist over UBO-register en privacywetgeving

Voor 27 maart 2022 hadden de uiteindelijke belanghebbenden van ondernemingen zich moeten inschrijven in het UBO (Ultimate Beneficial Owners)-register. De minister van Financiën zag geen aanleiding de deadline voor registratie uit te stellen, blijkt uit antwoorden op Kamervragen. In een artikel op het juridisch platform De Jurist komt hoogleraar Law and Data Science Bart Custers aan het woord over het UBO-register.

Bart Custers

In het artikel gaat Custers onder meer in op de kritiek vanuit het bedrijfsleven op het UBO-register. 'Dat gaat onder andere over privacy-inbreuken, maar die zijn niet onverenigbaar met de privacywetgeving. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zegt: als er wetgeving is waarop het verzamelen en verwerken van privacygevoelige gegevens is gestoeld, dan mag het. In dit geval gebeurt het op basis van de anti-witwasrichtlijnen van de Europese Unie. Die is in Nederland geïmplementeerd in de Wwft, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Daarin ligt de wettelijke basis voor het verwerken van die gegevens. Dus de overheid en de Kamer van Koophandel mogen die persoonsgegevens verwerken.' 

Vanwege die wettelijke basis valt het privacy-argument grotendeels weg, zegt Custers. 'Privacyrecht is altijd een afweging van belangen. In dit geval is er aan de ene kant het belang van de privacy van degene wiens naam en gegevens worden geregistreerd, en aan de andere kant het grote belang om witwassen, terrorismefinanciering, fraude en belastingontduiking te bestrijden. Zeker in Nederland, waar we zoveel brievenbusfirma's hebben. Dat is nu natuurlijk volop in de aandacht vanwege Russische oligarchen en hun brievenbusfirma's in Nederland.' 

Dat hangt samen met het feit dat Nederland de naam heeft een belastingparadijs te zijn. ' 'Ja, in Europa is het een doorn in het oog dat Nederland daar weinig aan doet. Nederland is als belastingparadijs aangemerkt vanwege de vele brievenbusconstructies. Je kunt je afvragen waarom brievenbusfirma's niet helemaal verboden worden of waarom er niet meer belasting op wordt geheven. Maar er is een belang voor de Nederlandse economie. Er wordt geld aan verdiend door de kantoren die de registraties verzorgen voor buitenlandse klanten.'

Lees het volledige artikel in De Jurist.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.