Universiteit Leiden

nl en

'Scheiden broers en zussen bij uithuisplaatsing is extreem zwaar'

Ieder jaar worden in Nederland duizenden kinderen uit huis geplaatst omdat hun ouders niet goed voor hen kunnen zorgen of omdat de kinderen gevaar lopen.

Bij ongeveer de helft van deze uithuisplaatsingen worden broers en zussen van elkaar gescheiden. In diverse landen is dat wettelijk verboden, maar in Nederland niet.

'Het feit dat kinderen te maken krijgen met een uithuisplaatsing heeft al een enorme impact', zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning daarover bij Nieuwsuur (item begint op 15.50). 'Maar als je dan ook nog van je broers of zussen moet scheiden, dat is voor kinderen extreem zwaar. Vaak zijn dat broers of zussen waar deze kinderen deels voor zorgen, omdat het thuis al niet goed gaat.'

In Nederland staat niets in de wet over het belang van de familieband tussen broers en zussen, terwijl ze volgens internationale regelgeving het recht hebben om na een uithuisplaatsing bij elkaar te blijven. Defence for Children pleit voor een wetswijziging. 

'Zo'n wet kan extra bewustzijn creëren, maar de eigenlijke oplossing ligt wat mij betreft niet in de wet', zegt Bruning. 'We vinden allemaal al dat broers en zussen bij elkaar moeten blijven. De oplossing ligt in het heel creatief zoeken naar betere plekken voor deze kinderen om zo meer broers en zussen bij elkaar te houden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.