Universiteit Leiden

nl en

Ymre Schuurmans: 'Wetgever aan zet in discussie over bezwaartermijn'

Na de toeslagenaffaire is de behandeling van de burger door de overheid vaker onderwerp van discussie. Zo ook de termijn waarbinnen burgers bezwaar kunnen aantekenen tegen een besluit van de overheid.

Ymre Schuurmans

Wie na zes weken geen bezwaar aantekent tegen bijvoorbeeld een WOZ-aanslag, heeft pech gehad: dan wordt het bezwaar niet in behandeling genomen en krijgt de overheid automatisch gelijk. Maar als de overheid een termijn overschrijdt, is er niets aan de hand. Dat moet veranderen, zeggen sommige juristen. 

Bij Nieuwsuur (item start op 31:25) komt hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Ymre Schuurmans aan het woord over de termijn van zes weken. 'Als je binnen die termijn geen bezwaar aantekent, ben je niet-ontvankelijk. Dan wordt je bezwaar of beroep niet inhoudelijk bekeken. Je bent te laat en daarmee staat de inhoud van het besluit vast.'

Moet de termijn dan worden verlengd? 'De wetgever is aan zet', zegt Schuurmans. 'Als in de wet staat dat er een bezwaartermijn van zes weken is, dan kan de rechter niet zeggen dat twaalf weken eerlijker of beter is. Eerst vergt dit een opstelling van de wetgever.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.