Universiteit Leiden

nl en

Tom Barkhuysen over mogelijke invoer van vaccinatieplicht

Steeds meer landen gaan over tot een vaccinatieplicht. Volgens verschillende experts kan een vaccinatieplicht, onder voorwaarden, ook in Nederland helpen.

Tom Barkhuysen

Er zijn ook in Nederland manieren om een vaccinatieplicht in te voeren, zegt hoogleraar hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Tom Barkhuysen bij EenVandaag. Hij betreurt het dat hier niet eerder werk van is gemaakt. 'Al in september gaf het RIVM aan dat zo'n 2 miljoen mensen niet gevaccineerd zouden gaan worden. Een heel klein deel zou dit bij hoog en bij laag blijven weigeren, een ander deel zou sceptisch zijn, of laks. Toen is daar geen beleid op gekomen, terwijl er mogelijkheden zijn, als je het goed organiseert.'

Een mogelijke manier waarop de vaccinatieplicht ingevoerd kan worden, vergelijkt Barkhuysen met de dienstplicht die vroeger bestond. Je kon dan principieel weigeren, en zoiets ziet hij nu ook voor zich. 'Als je dan echt grote gewetensbezwaren hebt tegen de vaccinatie, dan kan je dat aangeven bij een speciale commissie die daarnaar kijkt. Op zo'n zelfde manier gingen we vroeger om met de dienstweigeraars vanuit gewetensbezwaren.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.