Universiteit Leiden

nl en

Rick Honings in Trouw over het koloniale verleden onder ogen zien

Het koloniale verleden van Nederland staat volop in de belangstelling volgens hoogleraar Rick Honings. Maar in een opiniestuk van Trouw vraagt hij zich af waarom we dan onze archieven niet opstellen voor Indonesische onderzoekers.

‘In de eerste plaats is er meer onderzoek nodig naar Indonesische perspectieven om de eenzijdige Nederlandse blik op het kolonialisme bij te stellen. […] De bronnen die een tegenperspectief kunnen bevatten op het koloniale verleden liggen voor het oprapen, bijvoorbeeld in de Asian Library in Leiden,’ aldus Honings. 

‘Het is bovendien vreemd dat er van Nederlandse kant nog altijd amper wordt samengewerkt met Indonesiërs. Voortdurend verschijnen er historische studies over Indië die geschreven zijn door Europese wetenschappers. Het wordt hoog tijd dat Indonesiërs óók in Nederland de kans krijgen om hun verhaal over het kolonialisme te vertellen. Juist omdat ze geworteld zijn in een andere cultuur en met andere ogen naar het koloniale verleden kijken, zijn ze in staat om een ander perspectief te bieden.’

Meer weten?

Lees het artikel op de website van Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.