Universiteit Leiden

nl en

'Instanties in gebreke bij moord 14-jarige Famke'

De 14-jarige Famke Koeman werd vorig jaar doodgeschoten door haar vader die daarna ook zichzelf om het leven bracht. Op verzoek van de gemeente Amsterdam onderzocht juriste Corinne Dettmeijer de rol van de elf instellingen die belast waren met de bescherming van het meisje. Conclusie: die instanties zijn in gebreke gebleven.

Mariëlle Bruning

Te gast bij NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen vertelt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning over het rapport van de commissie.

Bruning is niet verrast door de conclusie uit het rapport. 'Eerlijk gezegd keek ik niet op van het rapport van de commissie. We hebben veel dergelijke rapporten gehad in Nederland van fatale incidenten en eigenlijk is de conclusie bijna altijd hetzelfde: de betrokken instellingen hebben onvoldoende samengewerkt en informatie uitgewisseld en in die zin gefaald. Dat is hier opnieuw het geval.'

De commissie-Dettmeijer constateert dat de dood van het meisje niet voorkomen kunnen worden. 'Dat is een heel belangrijk uitgangspunt', zegt Bruning. 'We willen natuurlijk ieder kind beschermen. Maar helaas zijn er situaties met ouders die bijvoorbeeld psychisch ziek zijn. Je kunt niet 24 uur per dag bij alle kinderen in huis meekijken. Maar we hebben als land de plicht om er alles aan te doen om zoveel mogelijk bescherming te bieden aan kinderen binnen en buiten het huis. Wat betreft die inspanningsverplichting denk ik dat de instellingen in deze situatie hebben gefaald.'

Beluister hier het hele gesprek met Mariëlle Bruning terug.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.