Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in Pointer over SMS-fraude

“Uw pakket komt eraan, volg het hier”, staat in het SMS-je dat je binnenkrijgt. Toevallig heb je ook net een pakketje besteld, dus je klikt op de bijgevoegde link, volgt de stappen om een app te installeren en dan staat er – zonder dat je het weet – ineens malware (kwaadaardige software) op je telefoon.

Bart Custers

De gevolgen van SMS-fraude kunnen groot zijn, cybercriminelen kunnen op deze manier je hele bankrekening leeghalen. 

Deze vorm van cybercrime wordt steeds professioneler, stelt Bart Custers (hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie) in een radioreportage van KRO-NCRV’s Pointer (Radio 1). De nepmails kennen veel mensen al, maar deze vorm van SMS-fraude is minder bekend, stelt Custers, die eerder onderzoek deed naar de opsporing van verschillende vormen van cybercrime, waaronder banking malware en ransomware. Doe altijd aangifte als je slachtoffer bent geworden van SMS-fraude.

Het item werd uitgezonden op zondag 3 oktober om 19:45 uur op Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.