Universiteit Leiden

nl en

Jan van de Streek en Martijn Nouwen over belastingontwijking door Crocs

De Amerikaanse schoenenproducent Crocs heeft een alternatief gevonden voor een door de EU verafschuwde manier van belastingontwijking. Met de nieuwe in Nederland opgezet fiscale constructie betaalt het tientallen miljoenen euro’s minder belasting.

Jan van de Streek

Een deel van de in Nederland geregistreerde Amerikaanse bedrijven profiteerde door deze fiscale bevoordeling van mogelijk onwettige staatssteun. Crocs (1,2 miljard euro omzet, 4.600 werknemers) spaarde alleen al tussen 2016 en 2019 voor 44,5 miljoen euro aan belasting uit in Nederland, met behulp van een dividendstroom naar de cv.

Crocs is een van de 66 Amerikaanse multinationals die de afgelopen jaren over een cv/bv-structuur beschikken of beschikten, blijkt uit een inventarisatie van The Investigative Desk. Jarenlang gold deze fiscale constructie als het Nederlandse paradepaard om Amerikaanse multinationals binnen te halen.

'Wat voor Crocs geldt, geldt ook voor andere bedrijven die op dezelfde manier belasting ontweken', zegt hoogleraar Belastingrecht Jan van de Streek in NRC over de mogelijk onwettige staatssteun. Een lijst met tientallen Amerikaanse multinationals met een cv/bv-structuur kan de Europese Commissie goed van pas komen voor een toekomstige onderzoek, zegt Van de Streek.

Martijn Nouwen

Buitenland

In het buitenland wordt al lange tijd anders aangekeken tegen deze fiscale bevoordeling door de Nederlandse overheid, schrijft dezelfde krant in een achtergrondartikel. Vanaf 2008 probeerden EU-lidstaten via Brusselse overlegorganen een einde te maken aan fiscale constructies waardoor zij belasting kunnen mislopen, zoals de cv/bv-structuur.

'Maar Nederland komt in de vergaderzaaltjes steeds met nieuwe argumenten om beslissingen uit te stellen, blijkt uit promotieonderzoek van Martijn Nouwen’, schrijft NRC. ‘Nouwen vroeg in Brussel niet-openbare notulen op van ambtenaren van de Europese Commissie. Daaruit blijkt dat de Nederlandse vertegenwoordiging in 2009 conclusies van door Brussel ingehuurde onderzoekers ‘nogal willekeurig’ vindt. De financiële experts hebben Nederland in een rijtje gezet met drie landen die hun wetgeving niet op orde hebben. Ook laten de Nederlanders weten dat ‘dit niet het juiste moment is’ om positie te kiezen, vanwege naderende verkiezingen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.