Universiteit Leiden

nl en

Bibi van den Berg in diverse media over de ransomeware-aanval in Nederland

Bibi van den Berg, Hoogleraar Cybersecurity Governance, verscheen afgelopen week verschillende keren in het nieuws over de internationale ransomeware-aanval en de impact daarvan.

Afgelopen week is er een internationale ransomeware-aanval geweest. Naar schatting zijn er bij de recente ransomeware-aanval zo’n honderd Nederlandse bedrijven getroffen door de hack. De hack laat zien dat de aanvallen steeds geavanceerder worden, zegt Van den Berg in een artikel van de NOS. Van den Berg: 'We zien sinds kort een trend dat toeleveranciers in de keten worden aangevallen. Daardoor kun je ineens heel veel organisaties raken. Dat is hier heel duidelijk zichtbaar.' Experts stellen dat het lastig is om dit soort aanvallen te voorkomen en dat het beeld dat als bedrijven hun eigen beveiliging op orde hebben incidenten voorkomen kunnen worden, niet klopt. Van den Berg ziet ook dat bedrijven niet zelf de volledige controle hebben over hun beveiling: ‘Deze aanval laat zien dat de hackers maar één kwetsbare plek van een toeleverancier hoeven te vinden. Ieder bedrijf is zo goed beveiligd als de zwakste schakel waarmee het verbonden is.’

Geen losgeld

In een artikel van het Financieele Dagblad stelt Van den Berg samen met een groep hoogleraren en medewerkers van verschillende Nederlandse universiteiten dat organisaties met een publieke rol zich gezamenlijk en hardop zouden moeten uitspreken tegen betaling aan criminelen bij een aanval met gijzelsoftware. Elke losgeldbetaling draagt namelijk bij aan het versterken van een crimineel businessmodel. Als het betalen van losgeld normaal wordt, gaat het aantal aanvallen en de hoogte van het losgeld omhoog. Daarnaast gedragen cybercriminelen zich vaak als slechte businesspartners: na het betalen ontsleutelen ze weliswaar de systemen, maar de verkregen data wordt vaak alsnog verhandeld op de zwarte markt. 

Lees het hele artikel van de NOS hier
Lees het hele artikel in het Financieele Dagblad hier

Prof.dr. Bibi van den Berg heeft een MA en een doctoraat van de afdeling Filosofie van de Erasmus Universiteit. De onderzoeksinteresses van Van den Berg omvatten: cybersecurity, governance van veiligheid en beveiliging, regulering van menselijk gedrag door het gebruik van technologieën (techno-regulatie en nudging), privacy en identiteit, en robotica en kunstmatige intelligentie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.