Universiteit Leiden

nl en

Red de brandweer van het EU-recht, en het EU-recht van zichzelf

Geerten Boogaard en Armin Cuyvers informeren de Tweede Kamer over de vrijwillige brandweer en EU-recht; nader onderzoek gelast door demissionair minister Grapperhaus.

Onlangs berichtte Nieuwsuur dat 15 procent van de brandweervrijwilligers overweegt de helm aan de wilgen te hangen. De reden? Taakdifferentiatie. Het plan dat vrijwilligers niet meer exact hetzelfde mogen doen als de beroepsbrandweer. Omdat de brandweervrijwilligers anders door het Europees recht worden aangemerkt als gediscrimineerde deeltijdwerknemers. Een loepzuiver voorbeeld van goede bedoelingen om arbeidsuitbuiting tegen te gaan die verkeerd uitwerken. Want wie zit hierop te wachten? De brandweer zelf niet, de Tweede Kamer niet en waarschijnlijk de Europese Unie zelf ook niet.

Eerder in Trouw hadden Armin Cuyvers en Geerten Boogaard al bepleit als de kwestie in breder Europees recht wordt bezien, er wel juridische ruimte kan worden gevonden om echte vrijwilligheid te beschermen. Dit is ook van groot maatschappelijk belang, zeker ook voor alle andere maatschappelijke sectoren die afhankelijk zijn van vrijwilligers.

Op 26 mei 2021 nodigde de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid de beide wetenschappers uit voor een nadere juridische toelichting op hun standpunt. Na een constructief overleg met de vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid volgde op 27 mei een debat van de kamer met de minister van Justitie en Veiligheid. Gezien de aanhoudende twijfel over de onderliggende juridische noodzaak van taakdifferentiatie en de impact van het besluit, besloot de minister om de noodzaak van de reorganisatie nog een keer te laten analyseren door deskundigen. Een mooie stap voor de brandweervrijwilligers, en voor het Europese recht dat juist ruimte moet en wil maken voor dit soort geweldige maatschappelijke activiteiten!

Voor nadere informatie, onder andere inzake de onderliggende juridische argumentatie die met de Tweede Kamer gedeeld is, kunt u contact opnemen met Armin Cuyvers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.