Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in De Stentor over Instagram-lek politie Zwolle

Zwolse agenten rukten uit voor de aanranding van een minderjarig meisje. Berichten hierover werden door de politie via Instagram Stories gedeeld. Op een van die berichten was een foto te zien van een mutatierapport, waarop de naam van het slachtoffer en de locatie van de aanranding niet goed waren weggelakt.

Bart Custers

Hoewel het niet om grote hoeveelheden gegevens gaat, is dit een ernstig datalek, stelt Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie in De Stentor (17 mei 2021).  

Een datalek als dit moet volgens de Wet Politiegegevens binnen 72 uur worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Omdat het hier om een minderjarige, een slachtoffer en een zedendelict gaat, is sprake van een ernstig datalek. Ook het slachtoffer moet dan worden ingelicht over de informatie die is gelekt en welke maatregelen zijn getroffen om de schade binnen de perken te houden. Dat heeft de politie ook gedaan. 

Eerder pleitte Bart Custers al in een opiniestuk voor beter onderscheid in verschillende datalekken. De media-aandacht gaat vooral naar grote datalekken, maar ook kleine datalekken als deze kunnen zeer gevoelig zijn. In dit geval kan bovendien de aangiftebereidheid onder slachtoffers afnemen: soms doen slachtoffers geen aangifte omdat zij bang zijn voor represailles, een gevoel dat versterkt kan worden als de politie ook nog eens slachtoffergegevens uitlekt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.