Universiteit Leiden

nl en

Red de (brandweer)vrijwilliger van het EU recht: Geerten Boogaard en Armin Cuyvers in Trouw

De minister van Justitie en Veiligheid staat op het punt de hele vrijwillige brandweer overhoop te gooien. Niet omdat het goed is, maar omdat men denkt dat het onder EU recht moet. Dit is tragisch en onnodig: er zijn sterke juridische argumenten om de huidige opzet van de vrijwillige brandweer te verdedigen.

In een Opiniestuk in Trouw breken Geerten Boogaard en Armin Cuyvers een lans voor het behoud van de professionele brandweervrijwilliger zonder taakdifferentiatie. De mooiste juridische oplossing ligt in de erkenning dat de niet-toepassing van bepaalde EU-regels voor werknemers inherent is aan de aard van het vrijwilligerschap, dit in lijn met arresten als Wouters en Deli├Ęge. Op deze manier worden zowel de professionele vrijwilliger als het EU recht beschermd: de EU wil juist ruimte laten voor vrijwilligers en het maatschappelijke middenveld, en met een juiste interpretatie kan dit ook.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.