Universiteit Leiden

nl en

Rechtszaak 15-jarige anorexiapatiënt: dwangvoeding of zelfbeschikkingsrecht?

Een moeder probeert via een spoedprocedure bij het gerechtshof in Leeuwarden een relatief nieuwe behandeling voor het eetprobleem van haar 15-jarige dochter af te dwingen. Het meisje lijdt aan anorexia nervosa en als zij niet snel een behandeling ondergaat waar het meisje zelf ook nadrukkelijk achter staat, bestaat de kans dat ze zichzelf uithongert en komt te overlijden.

Mariëlle Bruning

De moeder en haar advocaat vragen het gerechtshof om een bijzonder curator te benoemen die onafhankelijk en deskundig alleen de belangen van het kind behartigt. De behandelaars zouden nu weinig of geen waarde hechten aan de wens van het meisje terwijl haar zelfbeschikkingsrecht is verankerd in de Grondwet en zij in het kader van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst als vijftienjarige het recht heeft zelf mee te beslissen over haar behandeling.

Een schrijnende zaak, zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in NRC. De betrokkenen staan voor een duivels dilemma. Kan het meisje de autonomie aan als de aan haar opgelegde dwangbehandeling wordt vervangen door een nog niet wetenschappelijk bewezen psychotherapie? Het is niet uitgesloten dat ze er alsnog aan onderdoor gaat. 'Durven we dat als samenleving aan?', vraagt Bruning zich af in het artikel. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.