Universiteit Leiden

nl en

Mariëlle Bruning: er moet snel iets gebeuren aan het falende jeugdhulpstelsel

In Zeeland verdwijnt per 1 januari 2021 een grote jeugdzorginstelling die maatregelen van kinderbescherming uitvoert. Volgens de organisatie komt daardoor de zorg voor 1100 kinderen mogelijk in gevaar. Kwetsbare kinderen krijgen nu te maken met een wisseling van instanties en weten niet waar ze straks terechtkomen.

Mariëlle Bruning

De problemen in Zeeland staan niet op zich. In 2015 werden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg in plaats van de landelijke overheid. Het idee was dat gemeenten beter hulp konden leveren, maar tegelijkertijd werd er flink bezuinigd.

Dat komt de jeugdhulp niet ten goede, zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in het NOS Journaal. 'Dit stelsel is op dit moment sterk aan het falen. We kunnen dit niet accepteren als samenleving. De noodklokken zijn geluid. Er moet op stel en sprong, en ook voor de nieuwe kabinetsformatie, wat gebeuren voor kinderen die de zwaarste vorm van zorg nodig hebben.'

Vorig jaar heeft de Inspectie Jeugd de noodklokken al geluid hierover, zegt Bruning. 'Maar door corona lijkt het of we de aandacht kwijt zijn voor deze groep kinderen en kwetsbare ouders. Er liggen te veel rapporten met te zware conclusies dat het jeugdhulpstelsel faalt. Dit is echt onder de maat.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.