Universiteit Leiden

nl en

'Halfslachtige pogingen techbedrijven om schadelijke berichtgeving te weren, overtuigen niet'

Nu online content schade kan toebrengen aan de democratie, is de tijd van zelfregulering voorbij, betoogt hoogleraar Tineke Cleiren in een opiniestuk in de Volkskrant.

Tineke Cleiren

Cleiren is naast hoogleraar ook lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Als vicevoorzitter van de permanente Commissie Mensenrecht van de adviesraad hield ze zich het afgelopen jaar bezig met de manier waarop de overheid zou moeten omgaan met schadelijke online content, zoals discriminatie, desinformatie i.v.m. corona en met verkiezingen, en de rol van techbedrijven zoals Facebook, Google en Microsoft.

Uitingsvrijheid is een fundamenteel recht en essentieel voor een democratische rechtsstaat, maar niet tot elke prijs, begint Cleiren haar betoog. 'Onlangs bracht een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een rapport uit over de schade die Amazon, Apple, Google en Facebook – mede door hun monopolie – aanrichten. Techbedrijven en sociale media vormen een directe bedreiging voor de democratie, ook in Nederland.'

Regering en parlement zijn zich onvoldoende bewust van dit existentiële gevaar, zegt Cleiren. 'Ondanks alle alarmerende ontwikkelingen kenmerkt zelfregulering nog altijd het Nederlandse internetbeleid; een beleidslijn die gedeeld wordt door de meerderheid van de Tweede Kamer. Doordat de techbedrijven en platformen in feite zelf de regels, handhaving en toezicht bepalen heeft de Nederlandse overheid het nakijken en schiet zij tekort in het borgen van de democratische rechtsstaat.'

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.