Universiteit Leiden

nl en

Peter Verstraten bij NPO Radio 1 over de terugkeer van Borat

Het programma ‘Wat het daglicht niet verdragen kan’ van NPO Radio 1 kijkt elke week naar de donkere kant van de actualiteit en maatschappij. In de aflevering van zondag 18 oktober was filmwetenschapper Peter Verstraten te gast. Verstraten sprak in de uitzending over de tweede Borat film en of dit grove personage tegenwoordig nog wel door de beugel kan.

Borat is een typetje van acteur Sascha Baron Cohen. Hij is een verslaggever uit Kazachstan die de hoofdrol speelt in de gelijknamige mockumentary uit 2006. Het vervolg hierop kwam dit jaar uit en is vanaf dit weekend te zien bij Amazon Prime. Het karakter is beroemd en berucht om zijn grofheid en politiek incorrecte uitlatingen, wat heeft gezorgt voor menig controverse. Zo was bijvoorbeeld Kazachstan niet blij met hoe het land in de film gerepresenteerd werd.
 
Verstraten stelt dat deze grofheid een reden heeft. Met de naïviteit die Borat uitbeeldt en de rare opmerkingen die hij maakt, probeert hij de vooroordelen die diep in zijn toehoorders zitten te prikkelen en deze uiteindelijk in de openbaarheid te brengen. Sommige mensen die in de film te zien zijn, hebben achteraf geklaagd dat ze zich geprovoceerd voelden om bepaalde negatieve uitlatingen te doen. Critici stellen ook dat Borat zaken als homofobie en seksisme in de kaart speelt en normaliseert, terwijl Baron Cohen zelf stelt dat het personage juist laat zien hoe gevaarlijk dit soort gedachten kunnen zijn. Volgens Verstraten wordt het typetje, gemodelleerd naar het (stereotiepe) beeld wat Amerikanen van personen uit Kazachstan zouden hebben, gebruikt als een soort lachspiegel die de extreme kanten van Amerika laat zien.
 

Meer weten?

Luister de volledige uitzending van ‘Wat het daglicht niet verdragen kan’ met Peter Verstraten terug op de website van NPO Radio 1.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.