Universiteit Leiden

nl en

'Vaak te weinig aanbod om pleegkinderen uit één gezin bijeen te houden'

Kinderrechtenorganisaties beginnen een campagne tegen het scheiden van broers en zussen bij uithuisplaatsing. Dat gebeurt volgens de organisaties nog te vaak.

Mariëlle Bruning

Vaak is het geen kwestie van onwil dat kinderen uit een gezin apart geplaatst worden, zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in NRC. 'Iedereen in Nederland snapt dat broertjes en zusjes bij elkaar horen. Het probleem is dat er vaak onvoldoende aanbod is. We zijn al lang blij als we een plekje voor één kind weten te vinden.'

Ook is het niet per definitie altijd beter om broers en zussen samen te plaatsen, zegt Bruning. 'Ik heb als kinderrechter een keer een zaak meegemaakt over de uithuisplaatsing van een tweeling. De een had veel meer gedragsproblemen dan de ander. Voor hem was een residentiële instelling de beste optie, voor zijn broer een langdurig verblijf in een pleeggezin. Maar juist bij zo’n ingewikkelde kwestie hoort een zorgvuldige afweging.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.