Universiteit Leiden

nl en

Mariëlle Bruning in Zembla: ouders moeten overeind blijven, dat is cruciaal voor het kind

Indy (5) heeft een zeldzame chromosoomafwijking, die zorgt voor epilepsie, ADHD, autisme en een ontwikkelingsachterstand. Haar ouders geven keer op keer bij de gemeente aan dat ze op hun tandvlees lopen en meer hulp nodig hebben. Het duurt te lang voordat er ondersteuning komt.

Mariëlle Bruning

Het televisieprogramma Zembla besteedt aandacht aan de zaak. Het programma wil weten hoe het komt dat deze ouders niet goed geholpen worden.

'Als je dit dossier leest, bekruipt je het gevoel dat er wat ad hoc is gehandeld', zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in de uitzending. 'Het lijkt erop alsof er niet vanaf het begin integraal is gekeken naar hoe dit gezin overeind kan blijven staan, en naar hoe dit meisje zolang mogelijk thuis kan blijven wonen en de zorg van haar ouders kan krijgen.'

Bureaucratie ten top

Wanneer Indy als ze 4 jaar is naar het speciaal basisonderwijs gaat, zou ze worden opgehaald met leerlingenvervoer waarmee ze ruim 2,5 uur onderweg is. Dat is veel te lang voor Indy. Ook zou het meisje zelf nog een paar honderd meter af moeten leggen, omdat de taxi niet bij het hek van de school kan komen en de school haar niet wil komen ophalen van de parkeerplaats. 'Dat leerlingenvervoer is een voorbeeld van bureaucratie ten top. Ik vind dat een heel triest voorbeeld van hoe iedereen in zijn eigen hokje blijft hangen en niet durft verder te denken over een oplossing', zegt Bruning. 

In de uitzending vertellen de ouders van Indy dat ze het uiteindelijk niet meer aan kunnen om voor hun dochter te zorgen. Zover had het nooit mogen komen, zegt Bruning. 'Als je in een vliegtuig zit als ouder, dan moet jij als eerste je zuurstofmasker opzetten voordat je je kind kunt helpen. De ouders moeten overeind blijven. Dat is in het grootste belang van het kind.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.