Universiteit Leiden

nl en

Peter Verstraten bij NPO Radio 1 over de filmzomer van 2020

James Bond, The Fast and the Furious 9 en Tenet: deze films zouden dit jaar uitkomen. Door de pandemie zijn veel filmpremières uitgesteld en zijn producties stilgelegd. Filmwetenschapper Peter Verstraten vertelt in bij het programma ‘Fris!’ over de invloed hiervan op de filmzomer van 2020.

Verstraten stelt dat er voor films die dit jaar (zouden) uitkomen drie opties zijn. Bij films die al af zijn, zoals James Bond en Tenet, wordt de datum van de premiere vaak uitgesteld. Optie twee is dat de productie van films tijdelijk wordt stilgelegd tot de maatregelen versoepeld genoeg zijn om door te kunnen gaan: dit gebeurt bijvoorbeeld met Nightmare Alley. De laatste optie is om de film van de filmkalender af te halen, wat betekent dat hij niet in de bioscoop komt. Disney doet dit bijvoorbeeld met Mulan, die ze exclusief op hun eigen streaming service gaan uitbrengen.

Hoewel de coronamaatregelen de filmproductie erg bemoeilijkt, zullen er zeker nog nieuwe films uit gaan komen, stelt Verstraten. Er zijn volgens hem genoeg mogelijkheden om dit veilig te kunnen doen. Voor animatiefilms is er bijvoorbeeld weinig fysiek contact tussen mensen nodig. Ook zullen de maatregelen er waarschijnlijk voor zorgen dat er meer films lokaal geproduceerd gaan worden.

De complete uitzending van Fris! met Peter Verstraten is te beluisteren op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.