Universiteit Leiden

nl en

Hoe de crisis uit 2008 doorwerkt in het nu

Midden in gebeurtenissen die ons overvallen, terwijl het ons duizelt en we naar adem happen, kunnen we hun wereldhistorische betekenis niet beoordelen. Te vroeg. De pandemie van 2020 brengt een cesuur, een insnede in de tijd – zoveel is duidelijk. Maar hoe groot zal de breuk zijn tussen voor en na?

Luuk van Middelaar

Van gebeurtenissen is hun impact de maatstaf, schrijft hoogleraar Luuk van Middelaar in NRC. 'Neem de financiële aardschok van 15 september 2008: die had meteen enorme gevolgen, luidde een mondiale economische ramp in, besliste de Amerikaanse presidentsverkiezingen (die Barack Obama won) en mondde in Europa uit in de eurocrisis. Toch realiseerden we ons pas later dat 'Lehman Brothers' veel groter was dan we konden overzien op het moment dat de crisis losbarstte.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.