Universiteit Leiden

nl en

Peter Verstraten bij NPO Radio 1 over Henri-Georges Clouzot, de brute Hitchcock

Het programma ‘Wat het daglicht niet verdragen kan’ van NPO Radio 1 kijkt elke week naar de donkere kant van de actualiteit en maatschappij. In de aflevering van zondag 5 juli was filmwetenschapper Peter Verstraten te gast. Verstraten sprak in de uitzending over Henri-Georges Clouzot, de geniale filmmaker die ook een duistere kant had.

Clouzot maakte rond de jaren 50 een aantal legendarische films. Vanwege zijn rol als ‘master of suspense’ kreeg hij ook wel de bijnaam ‘de Franse Hitchcock’. Toch waren er veel ook veel problemen omtrent de filmstijl van Clouseau. Zo was zijn film Le Corbeau uit 1943 gemaakt met hulp van een Duitse filmmaatschappij. Het beeld wat in de film van Frankrijk werd geschetst was zo cynisch, dat hij twee jaar lang geen films mocht maken. Na zijn schorsing maakte hij onder andere de zeer succesvolle films Le salaire de la peur en Les diaboliques, beide scenario’s waar Alfred Hitchcock ook interesse in had getoond. Achter de schermen stond de geniale filmmaker echter bekend als een bruut die zijn acteurs en actrices slecht behandelde. Zo liet hij acteurs rotte vis eten en kreeg hij met steractrice Brigitte Bardot voor zijn film La verité stevige bonje. Verstraten stelt mensen ondanks zijn duistere kant toch met hem bleven meewerken, omdat hij lang een prominent figuur was in de filmwereld. Ook nu wordt hij vooral nog gezien als een goede Franse filmmaker.


Luister de volledige uitzending met Peter Verstraten terug op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.