Universiteit Leiden

nl en

Opiniestuk Luuk van Middelaar: Corona dwingt tot Europese grenspolitiek

In maart sloot president Trump de grens voor reizigers uit Schengenzone. Overdreven en ondiplomatiek; we waren toch Mexico of Zuid-Korea niet? De rollen zijn nu echter omgedraaid. In Europa is de pandemie min of meer bedwongen, maar in de VS woedt ze nog. Onlangs heropende de EU de grenzen voor een eerste groep landen, maar niet voor Amerikanen.

De uitbraak en de verspreiding van het Coronavirus dwingt de lidstaten van de Europese Unie tot deze maatregelen. Een inreisverbod is een zwaar middel. Het zet diplomatieke relaties op het spel. Je spreekt er zoals Trump in maart, wantrouwen mee uit: jullie burgers zijn gevaarlijk voor onze zone. Dat doe je niet zomaar. Dus verkiest Brussel objectieve, wetenschappelijke criteria, zoals het 14-daagse gemiddelde van nieuwe besmettingen.

Lees het volledige opiniestuk van Luuk van Middelaar, hoogleraar Europees recht in het NRC

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.