Universiteit Leiden

nl en

Zijn voldoende tijd, openbaarheid en gelijke mogelijkheden tijdens zittingen nog te waarborgen in coronatijd?

Enkele advocaten en rechtzoekenden spreken hun zorgen uit over de concessies die worden gedaan aan de rechtsbescherming omdat het nu eenmaal efficiënter is.

Sinds de coronacrisis hebben verdachten die via een videoverbinding vanuit een gevangenis bij de terechtzitting aanwezig zijn, maar een beperkte zittingstijd. Voor sommige zaken is meer tijd nodig. Tom Barkhuysen, hoogleraar staats- en bestuursrecht, zegt hierover in Advocatenblad: "Dat dat misschien de eerste twee maanden van de crisis een probleem was, akkoord. Maar nu zijn we bijna vier maanden verder. Ik vind het kwalijk dat het nog steeds zo is. Vooral omdat er vrijheidsbeneming aan de orde is. Dat is een groot belang aan de zijde van de verdachte dat adequaat door een rechter dient te worden behandeld."

Over de openbaarheid van zittingen zegt Barkhuysen: ‘Never waste a good crisis. Als dat telehoren voor alle partijen goed werkt, en verdachten de hele telehoorzitting kunnen bijwonen, en je bespaart daarmee al die dure ritjes van de PI naar de gevangenis en terug, en partijen stemmen er ook mee in, ben ik ervoor om telehoren vaker te gaan gebruiken. Maar wel op een manier die recht doet aan de openbaarheid.’

Lees het hele artikel in Advocatenblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.