Universiteit Leiden

nl en

Wil Roebroeks in de Volkskrant over het oudste Chinese kunstwerk

In de Oost-Chinese provincie Henan, hebben archeologen een unieke vondst gedaan: een duizenden jaren oud beeldje van een vogel. Volgens de ontdekkers is de minisculptuur, gesneden uit dierlijk bot, het oudste tot nu toe bekende Chinese kunstwerk.

Het beeldje is naar schatting zo’n 13,5 duizend jaar oud. Het is ongeveer twee centimeter lang en ruim één centimeter hoog. Het beeldje lag verstopt in een berg aarde, die in de jaren vijftig overbleef na het graven van een waterput op een archeologische vindplaats (Lingjing) bij de stad Xuchang. De ouderdom hebben de archeologen geschat aan de hand van scans van het vogelfiguurtje en koolstofdatering van andere dierlijke overblijfselen in de berg aarde en in blootgelegde aardlagen. ‘Het is een leuke vondst’ zegt Wil Roebroeks, Hoogleraar Paleolithicum Archeologie aan de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. ‘Deze ontdekking lag in de lijn der verwachtingen, in die zin dat we na dateringen van de grottenkunst van Sulawesi (44 duizend jaar oud) en Borneo (40 duizend jaar) meer dan ooit weten hoezeer onze gegevens over grote delen van de Oude Wereld incompleet zijn.’

Meer vondsten

Roebroeks verwacht dat in de toekomst in China oudere sculpturen zullen worden gevonden. ‘In dit deel van de wereld is nog veel veldwerk te doen. Vergeleken met de onderzoeksintensiteit in Azië hebben archeologen Westelijk Eurazië bij wijze van spreken lekgeprikt.’

Lees het volledige artikel op de website van de Volkskrant.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.