Universiteit Leiden

nl en

Dimiter Toshkov, Brendan Carroll en Kutsal Yesilkagit in the Washington Post

Dimiter Toshkov, UHD, Brendan Carroll, UD, en Kutsal Yesilkagit, Professor International Governance, van de Universiteit Leiden schreven een artikel voor de Washington Post over de Europese overheden die snel handelden in tijden van pandemie. En dit zijn niet de overheden die je zou verwachten.

Overheden wereldwijd zijn bezig om te beslissen hoe en wanneer zij hun samenlevingen en economieën weer kunnen gaan openstellen. Sommige vinden het aanzwengelen van de economie belangrijker dan de dreiging die het coronavirus nog steeds vormt voor de publieke gezondheid. Andere zijn minder bereid om nieuwe hotspots van het coronavirus te riskeren en kiezen ervoor om de lockdowns te verlengen. 

Deze beslissingen zijn bepalend voor de maatschappelijke en economische impact van deze pandemie om nog maar te zwijgen over het verloop van de ziekte in elk land. Dus hoe en op welk moment besloten Europese overheden twee maanden geleden om maatregelen te nemen?

Toshkov, Carroll en Yesilkagit onderzochten de timing van de beslissingen van 31 Europese regeringen om scholen te sluiten, nationale lockdown-maatregelen in te voeren en de noodtoestand uit te roepen in reactie op het coronavirus. Hun resultaten zijn verrassend te noemen: landen met een grotere regeringscapaciteit, meer vrijheden en een groter maatschappelijk vertrouwen waren over het algemeen trager met het invoeren van beperkende maatregelen. De snelheid waarmee de overheden reageerden is van cruciaal belang gebleken voor het beheersen van de verspreiding en het beperken van het aantal doden, dus deze inzichten kunnen wellicht een bijdrage leveren aan toekomstige coronavirus-gerelateerde besluitvorming. 

Om meer te weten te komen over waarom een grotere capaciteit leidt tot een tragere reactie van de overheid kun je het volledige (Engelstalige) artikel hier lezen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.