Universiteit Leiden

nl en

De vleermuis zal de Chinese draak niet vellen

Onverminderd heeft China de tijd aan zijn kant. De huidige viruscrisis maakt China echter kwetsbaar in de geopolitieke strijd met de VS. Luuk van Middelaar, hoogleraar Europees Recht, verwacht dat de huidige crisis op langere termijn de ambities van Xi alleen maar zullen aanwakkeren.

Het coronavirus stelt de Chinese leiding nu al voor de grootste beproeving sinds de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Net als toen betreft het een binnenlandse gezagscrisis: er dreigt een vertrouwensbreuk tussen de bevolking en de Communistische Partij. Voor president Xi is dat ernstig genoeg. Maar ditmaal raken de gebeurtenissen tevens China's plaats in de wereldorde. Ook daar dreigt machtsverlies. Wel valt te voorzien dat – zodra het ergste van de ramp achter de rug is – de Partij lessen zal trekken en actie ondernemen om haar positie te herstellen.

Corona betekent een zware beproeving maar het langere verhaal gaat door. De vleermuis zal de Chinese draak niet vellen.

Lees het volledige NRC artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.