Universiteit Leiden

nl en

Mariëlle Bruning: minister moet nu ingrijpen in de jeugdzorg

Minister De Jonge van Volksgezondheid moet snel ingrijpen bij de naderende sluiting van jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep. Dat zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning.

Mariëlle Bruning

De jonge bewoners van de instelling dreigen tussen wal en schip te belanden en de ouders maken zich grote zorgen. 'Ik ben er ontzettend van geschrokken', zegt Bruning bij EenVandaag. 'Tegelijkertijd bevestigt dit het beeld dat ik al heb van de jeugdhulp-aanbieders: het is op dit moment ontzettend slecht gesteld. Er zijn enorme wachtlijsten en als we nu ook nog met sluitingen te maken krijgen, waar kunnen jongeren met problemen dan nog naartoe?'

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. 'Maar de jeugdzorg is nu echt onvoldoende op orde. Dan moet het Rijk ingrijpen en dan is dat toch de verantwoordelijkheid van de minister. Dít is het moment om in te stappen, want het gaat echt heel slecht.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.