Universiteit Leiden

nl en

'Een VOG had deze zedendader eruit gevist'

In juni 2019 werd zweminstructeur Matthew (21) aangehouden voor ontucht met kleine jongens. In december 2012 was hij al veroordeeld tot drie jaar jeugddetentie en directe behandeling in de gesloten jeugdzorg voor seksueel misbruik van vier jongetjes. Hoe kon deze jongen dan toch weer aan het werk zijn gegaan met jonge kinderen?

Mariëlle Bruning

'Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) had hem eruit gevist', zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in het AD. 'Bij zedendelinquenten denk je vaak aan oude mannen. Niet aan een 21-jarige pleger met recidive. Bij zedenzaken kan onbeperkt op het strafblad worden teruggekeken. Onvoorstelbaar dat deze kans gemist is. Zeker in zwembaden. Men is daar erg naïef geweest. Al kan ook een VOG niet alles voorkomen.'

Voor de ouders is dit afschuwelijk, zegt Bruning. 'Hoe vreselijk en wrang nu ook. De rechtbank heeft destijds passend gereageerd. Er is straf opgelegd. Maar er is vooral met zorg heel veel geïnvesteerd. Dit zijn ingewikkelde keuzes. Als je nog slechts 13 jaar bent, ligt behandeling voor de hand. Dan zoek je het als rechter in de gesloten jeugdzorg.'

Maar die reikt niet verder dan achttienjarige leeftijd. 'Daarna geld je als volwassen. Gedwongen plaatsen kan dan niet meer. Dat is vrijheidsbeperking en in strijd met de mensenrechten.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.