Universiteit Leiden

nl en

'Rutte had voorzitter van Europese Raad kunnen worden'

De Belgische premier Charles Michel wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, maar die functie had ook voor Mark Rutte kunnen zijn.

Luuk van Middelaar

Als hij dat echt had gewild, had Rutte die stoel kunnen bezetten, zegt hoogleraar Europees recht Luuk van Middelaar tegen de NOS. 'Michel is net als Rutte een man van de liberale partij uit de Benelux. Precies dezelfde vakjes, behalve dat Rutte drie keer beter is dan Michel als je het de meeste collega's vraagt.'

Van Middelaar is voormalig adviseur van Herman Van Rompuy, de vorige voorzitter van de Europese Raad. Dat Michel de nieuwe voorzitter wordt en niet Rutte toont volgens de hoogleraar aan dat Rutte echt geen Europese topfunctie ambieert, wat vaak wordt betwijfeld. 'Ik denk dat hij al die tijd de waarheid sprak. Hij wilde ├ęcht niet. Hij heeft voor Frans Timmermans gekozen en keihard voor hem gevochten. Beiden had niet gekund; je kan niet als Nederland twee topbanen bezetten. Nederland heeft heel hoog ingezet op die ene functie van commissievoorzitter.'

Dat mocht uiteindelijk allemaal niet baten: niet Timmermans, maar de Duitse Ursula von der Leyen is voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Timmermans blijft waarschijnlijk vicevoorzitter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.