Universiteit Leiden

nl en

Een langere celstraf voor kinddaders, is dat nodig?

De ouders van de omgebrachte kinderen Romy, Savannah en Nick zijn een petitie gestart voor hogere straffen in het jeugdstrafrecht. Hun kinderen werden door minderjarigen gedood.

Mariëlle Bruning

De daders kregen alle drie de maximale straf: een of twee jaar jeugddetentie plus PIJ-maatergel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen). De ouders vinden dat te weinig.

Hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning begrijpt de frustratie van de ouders, maar zegt tegen de NOS dat het jeugdrechtsysteem goed in elkaar zit en genooeg mogelijkheden biedt om stevig te straffen. 'De behandelmaatregel PIJ is een heel zware maatregel.' 

Bruning wijst erop dat het jeugdstrafrecht vooral pedagogisch is ingericht vanuit het idee dat ieder kind een tweede kans verdient. 'Het jeugdstrafrecht is primair gericht op de minderjarige verdachte en de pedagogische belangen staan voorop, meer dan in zaken tegen volwassenen.' Wel denkt ze dat er in de rechtszaal meer oog kan zijn voor slachtoffers en nabestaanden. 

Bruning was over dit onderwerp ook te zien in het Jeugdjournaal (eerste item).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.