Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in AD over fraudeonderzoek Rotterdam

De gemeente Rotterdam stopt onder publieke druk met fraudeonderzoek op basis van het risico-indicatiesysteem SyRi. De gemeente geeft aan de opzet van het onderzoek niet rond te krijgen vanwege juridische onduidelijkheden en onvoldoende capaciteit bij de inspectiediensten. Daarbij lijkt de gemeente te suggereren dat de privacywetgeving en beperkte financiƫle middelen fraudebestrijding in de weg staat.

Bart Custers

Dat is onterecht, stelt Bart Custers, hoogleraar Law & Data Science bij eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie in het Algemeen Dagblad (20 juli 2019). De gemeente zou er goed aan doen bij dergelijke projecten zichzelf goed voor te bereiden en burgers goed voor te lichten, zodat er draagvlak is voor deze aanpak.

Risicoprofilering kan een goede bijdrage leveren aan fraudebestrijding, maar dan vooral als signaalfunctie en in combinatie met menselijke inspecteurs die op basis van kennis en ervaring kunnen inschatten of de risicosignalen al dan niet terecht zijn. Dat is ingewikkelder dan het voorgestelde plan, maar wel rechtvaardiger en ook binnen de regels van de privacywetgeving. Als de gemeente fraude wil bestrijden, is het niet meer dan redelijk dat ze zich daarbij zelf aan de wet houdt. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.