Universiteit Leiden

nl en

Rick Lawson over de strijd om het voorzitterschap van de Raad van Europa

Wordt de Belgische politicus Didier Reynders de nieuwe voorzitter van de Raad van Europa? Eind januari diende hij zijn kandidatuur in en inmiddels heeft hij nog maar één concurrent over: de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Burić.

Rick Lawson

Reynders is vicepremier van de Belgische federale regering namens de partij Mouvement Réformateur. Het is opmerkelijk dat zich geen oud-premier hebben gemeld voor de functie, zegt hoogleraar Europees recht in de Belgische krant De Morgen. 'De Raad van Europa is op zoek naar een hoog profiel als secretaris-generaal om de instelling weer op de kaart te zetten. Maar het valt op dat er zich geen oud-premiers hebben aangediend voor de job. Reynders zit daar net onder.'

Reynders kwam de afgelopen maanden met een duidelijk plan over de toekomst van de Raad van Europa. Omdat hij wil investeren in plaats van bezuinigen wil hij dat de lidstaten een hogere bijdrage leveren. 'Door zijn instelling weer relevant te maken, kan hij zelf ook internationaal aanzien verwerven. De Raad van Europa blijft een van de weinige directe kanalen voor overleg met de Russen en straks na de brexit misschien ook met het Verenigd Koninkrijk.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.