Universiteit Leiden

nl en

'Rechtspraak moet toegankelijker worden voor kinderen'

Zowel de rechtspraak als de politiek vindt dat uitspraken makkelijk leesbaar moeten zijn, zodat ze ook door kinderen goed kunnen worden begrepen. Het Centre for Children's Rights Amsterdam (CCRA) wijdt hier op 17 mei een seminar aan.

Ton Liefaard

Een van de sprekers is hoogleraar Kinderrechten Ton Liefaard. In Mr. Online blikt hij vooruit op het seminar. 'In de laatste jaren is men onder andere in de opleiding van rechters, advocaten en bijzondere curatoren heel druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat kinderen een stem krijgen in juridische procedures, maar in de laatste fase, bij de gerechtelijke uitspraken, zouden hier nog stappen kunnen worden gezet. Bij kindvriendelijke rechtspraak is niet alleen van belang dat je je afvraagt hoe kinderen goed kunnen participeren in juridische procedures. Het is óók van belang dat in voor hen begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat er is beslist.'

Liefaard vindt dat hier in de opleiding voor rechters meer aandacht zou moeten zijn. 'Een van de opdrachten die ik studenten geef is om een uitspraak in kindvriendelijke taal te formuleren. Dat blijkt helemaal nog niet zo makkelijk.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.