Universiteit Leiden

nl en

Wel of geen leeftijd vermelden bij de jaarlijkse lintjesregen?

Ook dit jaar worden duizenden mensen in Nederland op de dag voor Koningsdag koninklijk onderscheiden. Sommige gemeenten geven de leeftijd vrij van de uitverkorenen, andere gemeenten vinden dat te privacygevoelig.

Gerrit-Jan Zwenne

De gemeente Geldrop-Mierlo bijvoorbeeld geeft geen leeftijden prijs van de gedecoreerden, schrijft het Eindhovens Dagblad. Ook de gemeente Heusden wilde de leeftijden achterhouden, maar kwam daar later op terug. 

Een en ander heeft ongetwijfeld te maken met de aangescherpte privacywetgeving die sinds vorig jaar geldt. Schieten bepaalde gemeenten niet wat door? 'Leeftijd is niet nodig om uit te leggen waarom iemand in aanmerking komt voor een lintje', zegt hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne. 'En leeftijd is wel iets wat sommige mensen liever voor zich houden.'

De komende jaren zullen dit soort kwesties vaker aan de orde komen, denkt de hoogleraar. 'De privacywet bevat heel veel open begrippen en vage normen, die iedere keer weer in de praktijk moeten worden ingevuld en geconcretiseerd.'

Lees ook: Voormalig Leids onderzoeker Martha Roggenkamp koninklijk onderscheiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.