Universiteit Leiden

nl en

Luisteren naar schilderles van Rembrandt himself

Onderzoekers hebben de stem van Rembrandt gereconstrueerd voor 'De Rembrandt Tutorials', opgezet door het Rijksmuseum. Dat bestaat uit zes schilderlessen in YouTube-filmpjes van elk tien minuten, waarin Rembrandt zogenaamd les in schilderen geeft. Aan dit project hebben Leidse deskundigen op het gebied van 17de-eeuwse taal en schilderkunst meegewerkt, onder wie Olga van Marion.

Taalkundigen van de Universiteit Leiden zijn ingezet om een onderbouwde gooi te doen naar wat Rembrandt gezegd zou kunnen hebben, en hoe dat ongeveer geklonken moet hebben. Olga van Marion hielp de andere wetenschappers bij het vinden van de juiste uitspraak van alle woorden. 'De sch-klank, zoals wij hem vandaag uitspreken, kende men in de zeventiende eeuw nog niet. Rembrandt sprak dan ook niet over schilderkunst, maar ’skilderkonst’. Ook de lange aa, zoals in ons ’ja’ was destijds niet gewoon, Rembrandt zei daarom waarschijnlijk ook ’jao’ of ’het kan geen kwaod’. Dus met een o-klank erin. We weten uit rijmwoorden hoe sommige woorden werden uitgesproken, er zijn ook discussies uit die tijd over uitspraak genoteerd. Dus we weten dat hij het over ‘skilderai’ en ‘skilderkonst’ had, als hij schilderij en schilderkunst sprak.' 

De Rembrandt Tutorials

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.