Universiteit Leiden

nl en

'Je kunt een misbruikslachtoffer niet verbieden erover te praten'

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft voor het eerst een melding gekregen over een zwijgcontract in de jeugdzorg. Het gaat om een contract dat Jeugdbescherming Gelderland eind 2017 afsloot met een man die als tiener werd misbruikt door zijn pleegvader. De Jeugdbescherming haalde de jongen niet direct weg bij de pleegvader: hij moest er nog twee maanden blijven wonen. Nu krijgt hij alsnog een schadevergoeding, maar moet hij wel een zwijgcontract tekenen waarin staat dat hij met niemand mag praten over de zaak.

Mariëlle Bruning

'Het is te gek voor woorden', zegt hoogleraar Jeugdrecht Mariëlle Bruning in Nieuwsuur. 'Deze jongen is zolang in de hoek gezet van 'het ligt aan jou'. Nu heeft hij eindelijk erkenning en ook strafrechtelijke erkenning dat het niet aan hem ligt en dat er gruwelijk seksueel misbruik heeft plaatsgevonden. Dan kan je een slachtoffer niet verbieden om erover te praten.'

Het toezicht op de jongen was onvoldoende, stelt Bruning. 'Wat opvalt is dat deze jongen heel erg in de kou heeft gestaan. Er waren instanties die hem hadden moeten begeleiden, maar die hebben hem niet gezien of gehoord. Dat vind ik heel ernstig.'

Volgens de hoogleraar toont deze zaak aan dat er constant toezicht moet zijn op pleegzorgplaatsingen. 'Een eenmalige screening is niet voldoende. Natuurlijk moeten we niet omslaan in de gedachte dat pleeggezinnen gevaarlijk zijn, maar we moeten wel waakzaam blijven.'

Bekijk hier de hele uitzending van Nieuwsuur van dinsdag 28 januari 2019.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.