Universiteit Leiden

nl en

Francien Dechesne over data en ethiek: 'Wie data bezit, heeft macht'

In september 2018 begon het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek met het Rijks Data Science Programma. Het project, waarbij 35 net afgestudeerden een training volgen bij het CBS, is onderdeel van het 'Plan van Aanpak ICT-personeel Rijk'. Francien Dechesne, verbonden aan het Centrum voor Recht en Digitale Technologie (eLaw), verzorgt de module ethiek tijdens het programma.

Francien Dechesne

Het is belangrijk dat de overheid big data en ethiek hoog op de agenda heeft staan, zegt Dechesne tegen Credit Expo, een platform voor creditmanagement en klantgevens. 'Data dringen overal ons leven binnen. Als we een partner zoeken via een datingprogramma, als we informatie zoeken op internet, maar ook in onze relatie met de overheid en met commerciĆ«le partijen. Wie data bezit, heeft een bepaalde macht.'

Werken met big data kan riskant zijn, zegt ze. 'Stel dat je een algoritme wil gebruiken om uit een berg sollicitaties geschikte kandidaten voor een directeursfunctie te halen. En stel dat je dat algoritme baseert op big data over in het verleden als succesvol beschouwde directeuren. Wat er dan gebeurt kun je illustreren door een Google-image search te doen op ceo: dan vind je overheersend mannen in pakken. In dit geval kan een onrechtvaardige behandeling in het verleden leiden tot een onrechtvaardige behandeling in het heden en daarmee ook de toekomst.'

Meer informatie over het Rijks Data Science Programma kunt u terug vinden op de website van het CBS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.