Universiteit Leiden

nl en

Kan dit brexit-akkoord de onzekerheid wegnemen?

De Britse premier May ligt na het bereiken van het concept-akkoord over de brexit van twee kanten onder vuur: er is forse kritiek vanuit het kamp van zowel de leavers als de remainers. De brexit, de ingrijpendste Britse nationale beslissing in vredestijd, houdt ons terecht op het puntje van onze stoel, zegt hoogleraar Europees Recht Luuk van Middelaar.

Luuk van Middelaar

Het akkoord leidt tot uitstel en de onzekerheid blijft, schrijft Van Middelaar in een column in NRC. 'Het is een kunststuk van labiele evenwichten. May kreeg woensdag unanieme steun van haar kabinet, maar na een nachtje slapen namen twee ministers alsnog ontslag en volgde voor de premier een pittige dag in het Lagerhuis.'

Het zou zomaar kunnen leiden tot een val van de Britse regering, schrijft de hoogleraar. De kwetsbaarheid van de Britse regering zit vanouds 'ingebakken' in het politieke systeem: de regering steunt op een meerderheid in het Lagerhuis en dat staat bloot aan humeuren, roddels, verhalen, peilingen en leiderschapsfantasieën van individuele parlementariërs. Ook komt er van de scheiding der machten niets terecht: alle kabinetsleden zitten ook in het parlement.

Bij de twee grote politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk is intern veel verdeeldheid over Europa. Ook eventuele nieuwe verkiezingen zullen de vraag over gaan of blijven daardoor niet beantwoorden, aldus Van Middelaar.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.