Universiteit Leiden

nl en

Is Europa klaar voor de eenentwintigste eeuw?

Jonathan Holslag en Luuk van Middelaar vinden van niet. De Europese diplomatie zou men kunnen zien als een pretpark van topontmoetingen.

Luuk van Middelaar

In een interview in Knack Magazine spreekt van Middelaar zijn zorgen uit over Europa en meer specifiek over de verhoudingen tussen de Amerikanen en de Europeanen: ‘’De Amerikanen vinden ons bondgenootschap geen goede deal meer. Ze weigeren onze uitnodiging om ons te komen beschermen, en je ziet dat dat Europeanen in een totale staat van verwarring brengt. Decennialang hebben we niet meer strategisch hoeven na te denken over macht, omdat we dat allemaal hadden uitbesteed aan Washington. Donald Trump is geen accident de parcours, maar een symptoom van het feit dat de Amerikaanse en Europese belangen van elkaar afdrijven. Dat betekent dat Europa opnieuw zal moeten leren om vanuit een geopolitiek oogpunt te redeneren. En daartoe is het vandaag niet in staat. Ik heb dat zelf meegemaakt in de gesprekken tussen de EU en Rusland over Oekraïne. Europa zei toen dat het geen machtsproject was, omdat het democratische waarden voorstond. Poetin zag de houding van de EU als een poging tot territoriale gebiedsuitbreiding, wat wij dan weer een achterhaalde notie vonden, want 'daar doet de EU niet aan'. De Russen vinden dat enorm hypocriet’’.

Van Middelaar vindt dat we ons moeten bewapenen. Daarnaast moeten we ook op andere vlakken los komen van de invloed van Amerika, zo vertelt van Middelaar: ‘’Het is voor Europa gewoon heel moeilijk om zonder Amerika dingen te beslissen. Dat zag je goed toen Trump besloot de nucleaire deal met Iran te verbreken. Dat was een vernedering voor Europa, dat hier vijftien jaar aan gewerkt heeft. Het einde van de Irandeal gaat in tegen al onze strategische en economische belangen. Het vergroot het risico op een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten, en het kost ons werkgelegenheid omdat Europese bedrijven zich nu terugtrekken van de Iraanse markt. Trump kan dat afdwingen dankzij de positie van de dollar, en omdat hij bedrijven die nog handel drijven met Iran de toegang kan ontzeggen tot de Amerikaanse markt. Europa probeert bedrijven die naar Iran exporteren nu te beschermen. Dat lijkt me een stap in de goede richting’’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.