Universiteit Leiden

nl en

Luuk van Middelaar studiogast bij Nieuwsuur over EU en bezoek Rutte aan Trump

Op maandagavond 2 juli trad Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, op als studiogast bij het programma Nieuwsuur. Hij gaf daarin commentaar op het bezoek van premier Rutte aan president Trump.

Luuk van Middelaar

Volgens Van Middelaar is het bezoek niet alleen belangrijk voor Nederland, maar ook voor Europa. De afgelopen maanden hebben we gezien hoe Trump de multilaterale wereldorde onderuit schoffelt. Amerika en Europa hebben na 1945 samen iets opgebouwd, aan de hand van dezelfde idealen. Maar nu wil Trump van deze afspraken en dat wereldbeeld af. Hij zet Amerika expliciet op de eerste plaats. Dit zet de toekomst van het westen op het spel. De Amerikaanse president is Europa actief aan het verzwakken, en probeert de Europese lidstaten tegen elkaar uit te spelen. Voor Trump is het makkelijker om losse landen te intimideren dan de EU als blok. Trump zegt dan ook dat hij houdt van Europese landen apart, maar de EU als geheel ziet als iets dat is opgericht om Amerika dwars te zitten en te benadelen. Volgens Van Middelaar moet Europa zich dan ook voorbereiden op een wereld waarin we zelf onze broek moeten ophouden, om te kunnen overleven als beschaving.

Het commentaar is hier terug te kijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.